Ciasto marchewkowe z cukrem pudrem lub polewą
W dniu wczorajszym celebrowałem z miesięcznym opóźnieniem urodziny w pomniejszonym gronie ze względu na panująca epidemię. Miedzy innymi przygotowałem ciasto marchewkowe, bardzo miękkie, puszyste i mało słodkie. Efektowna jest widoczna posiekana marchewka. Na moim stoisku, na targach na Rynku Głównym, co roku sprzedaję je pieczone przez restauracje Hotelową Garbary Apart Hotel *** przy ulicy Karmelickiej w Krakowie.
Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii oraz Ameryce. Wyglądem przypomina Nasz piernik, stąd dodatek sody oraz przypraw piernikowych.
Przepis jest prze ze mnie zmodyfikowany:
-
10 jaj
-
2 łyżeczki sody
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
3 szklanki cukru
-
2 szklanki oleju
-
5 szklanek mąki
-
kurkuma
-
cynamon
-
imbir
-
kardamon
-
goździki
-
marchew 6 szklanek
Przygotowanie:
1. Jajka wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrami i przyprawami zmiksuj na wysokich obrotach. Dodaj olej, na koniec na wyłączonym mikserze wkręć łyżką mąkę oraz startą marchewką, jeśli jest wodnistą odciśnij.
2. Jeśli chcesz można upiec w tortownicy na średnicy ok 32 cm, jeśli wolisz to na 3 podłużnych foremkach. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st ok 55 min, w przypadku tortownicy możliwe, że trochę dłużej. Patyczek powinien być suchy.
3. Upieczone ciasto udekoruj polewą czekoladową bądź lukrową lub posyp cukrem pudrem.
Smacznego!!!