Ciasto marchewkowe z cukrem pudrem lub polewą

Ciasto marchewkowe z cukrem pudrem lub polewą

W dniu wczorajszym celebrowałem z miesięcznym opóźnieniem urodziny w pomniejszonym gronie ze względu na panująca epidemię. Miedzy innymi przygotowałem ciasto marchewkowe, bardzo miękkie, puszyste i mało słodkie. Efektowna jest widoczna posiekana marchewka. Na moim stoisku, na targach na Rynku Głównym, co roku sprzedaję je pieczone przez restauracje Hotelową Garbary Apart Hotel *** przy ulicy Karmelickiej w Krakowie.

Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii oraz Ameryce. Wyglądem przypomina Nasz piernik, stąd dodatek sody oraz przypraw piernikowych.

Przepis jest prze ze mnie zmodyfikowany:

  • 10 jaj

  • 2 łyżeczki sody

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 szklanki cukru

  • 2 szklanki oleju

  • 5 szklanek mąki

  • kurkuma

  • cynamon

  • imbir

  • kardamon

  • goździki

  • marchew 6 szklanek

Przygotowanie:

1. Jajka wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrami i przyprawami zmiksuj na wysokich obrotach. Dodaj olej, na koniec na wyłączonym mikserze wkręć łyżką mąkę oraz startą marchewką, jeśli jest wodnistą odciśnij.

2. Jeśli chcesz można upiec w tortownicy na średnicy ok 32 cm, jeśli wolisz to na 3 podłużnych foremkach. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st ok 55 min, w przypadku tortownicy możliwe, że trochę dłużej. Patyczek powinien być suchy.

3. Upieczone ciasto udekoruj polewą czekoladową bądź lukrową lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Udostępnij artykuł


Sklep Internetowy Rocket