Placki ziemniaczane chrupiące czy puszyste?
Kolejny dzień kwarantanny za nami, a ile przed nami? Gdyby społeczeństwo rozumiało co się dzieję dookoła, może łatwiej i szybciej było by to przeżyć.
Ziemniaki raczej każdy ma w domu więc czasochłonne smażenie placków jest idealnym pomysłem na kolejny dzień #zostańwdomu. Jakie Wy wolicie placki? Chrupiące czy puszyste? Idealnym przepisem na placki kartoflane są te tradycyjne Naszych babć. One, jak i wiele innych potraf, potrafią zrobić perfekcyjnie.
-
Ziemniaki 1kg
-
cebula 2 sztuki
-
czosnek 2 ząbki
-
marchew 1 sztuka
-
jajka 2 sztuki
-
mąka pszenna 2 lub 3 łyżki
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
1. Obieramy warzywa. Myjemy je. Ścieramy je na tarce. Jeżeli są wodniste należy je odcisnąć. Mieszamy z jajkami, mąką oraz przyprawami.
2. Smażymy placki na oleju bądź na smalcu.
3. Podajemy:
– same
– z cukrem
– z cukrem i śmietaną
– z warzywami
– z warzywami i sosem
– z mięsem
– z żółtym serem i wędliną
– każdy pomysł jest idealny
Smacznego