Placki ziemniaczane chrupiące czy puszyste?

Placki ziemniaczane chrupiące czy puszyste?

Kolejny dzień kwarantanny za nami, a ile przed nami? Gdyby społeczeństwo rozumiało co się dzieję dookoła, może łatwiej i szybciej było by to przeżyć.

Ziemniaki raczej każdy ma w domu więc czasochłonne smażenie placków jest idealnym pomysłem na kolejny dzień #zostańwdomu. Jakie Wy wolicie placki? Chrupiące czy puszyste? Idealnym przepisem na placki kartoflane są te tradycyjne Naszych babć. One, jak i wiele innych potraf, potrafią zrobić perfekcyjnie.

  • Ziemniaki 1kg

  • cebula 2 sztuki

  • czosnek 2 ząbki

  • marchew 1 sztuka

  • jajka 2 sztuki

  • mąka pszenna 2 lub 3 łyżki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie

1. Obieramy warzywa. Myjemy je. Ścieramy je na tarce. Jeżeli są wodniste należy je odcisnąć. Mieszamy z jajkami, mąką oraz przyprawami.

2. Smażymy placki na oleju bądź na smalcu.

3. Podajemy:

– same

– z cukrem

– z cukrem i śmietaną

– z warzywami

– z warzywami i sosem

– z mięsem

– z żółtym serem i wędliną

– każdy pomysł jest idealny

Smacznego

Udostępnij artykuł


Sklep Internetowy Rocket