Nadziewane pieczarki boczkiem, cebulą, serem z pure marchewko-wo dyniowym…

Nadziewane pieczarki boczkiem, cebulą, serem z pure marchewko-wo dyniowym…

Potrawa w piekarniku więc aby zabić czas wziąłem się za pisanie tego artykuły gdyż nie mogę się doczekać. Ulubione składniki w połączeniu ze sobą tworzą nie zapomniana dla mnie kompozycję. Im lepsze składniki połączymy ze sobą tym wyjdzie nam bogatsza potrawa. Jak słyszę, że jak psuje mi się wszystko to robię pizze (nie mam nic do nie marnowania potraw bo też tak staram się robić i wymyślać) to nie chciałbym jej spróbować. Na te 1 mała pizze wchodzą zazwyczaj 2 plastry szynki, więc większość z nas może pozwolić sobie na te szaleństwo. Starsze Panie uwielbiają nawrzucać na pizze im więcej tym lepiej, gdzie jest zupełnie inaczej… Najważniejsze jest cienkie dobre ciasto oraz odpowiedni sos. O tym kiedy indziej, na razie ćwiczę idealna pizze.

Składniki:

7 sztuk pieczarek, im większe tym łatwiej się nadziewa

4 plastry boczku

1 cebula

1 plaster żółtego sera

sól

pieprz

Przygotowanie:

Myjemy pieczarki, ewentualnie obieramy. Jak kto woli 😛

odłamujemy nogi, które kroimy w kostkę, boczek kroimy w kostkę, cebulę kroimy w kostkę. Na suchą patelnie wrzucamy boczek, gdy zacznie się wytapiać i rumienić dorzucamy cebule na końcu pieczarki. Osobiście uwielbiam smażone na maśle klarowanym kilka chwil. Im krócej tym lepiej, nie znoszę spieczonych. Solimy i pieprzymy do smaku.

Do główek pieczarek wkładamy żółty ser, może być również starty, dodajemy farsz, ściśle upychając, aby było go jak najwięcej. Przydatna jest mała łyżeczka do tego. Następnie gotowe wkładamy do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach. Kładziemy resztę sera żółtego i wkładamy na jeszcze około 5 minut. Jeśli wydaje nam się, że potrzebują chwili dłużej to trzymamy odpowiednio dłużej proporcjonalnie do wielkości grzyba.

pure marchewko-wo dyniowym

Bardzo często gotuje i jem między posiłkami na zimno, na daje się do głównych dan czy przystawek.

Składniki:

1 marchew

0,5 małej dyni

2 ząbki czosnku

1 cebula

pieprz

sól

Przygotowanie:

Gotujemy do miękkości warzywa. Blender-ujemy z dodatkiem jogurtu naturalnego. Ja w pokazanym zdjęciu nie dodałem.

Smacznego!

Udostępnij artykuł


Sklep Internetowy Rocket