Tort makowy z malinami
Tort makowy zazwyczaj jest zamiast mąki dodawany mak. Przedstawiony przeze mnie jest tradycyjnym tortem składającym się z biszkoptu z masą makową w formie kremu. Jest idealny na Boże Narodzenie czy na urodziny czy imieniny. Jestem miłośnikiem słodyczy tak więc staram się znajdować jak najwięcej okazji do pieczenia i celebrowania chwili, bo życie jest tak krótkie i zaskakujące, nie przewidywalne, że nie warto marnować żadnego dnia.
Składniki na biszkopt:
- 500 gr mąki (ja kupuje w młynie)
- 500 gr jajek
- 500 gr cukru
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia (opakowanie na 500 gr mąki)
- szczypta kurkumy w proszku
Żółta oddzielamy od białek. Białka ubijamy. W osobnym naczyniu ubijamy cukier z żółtkami oraz proszkiem do pieczenia i kurkumom. Gdy masa stanie się kremowa dodajemy białka a następnie wcierając łyżką cedzakową mąkę, tyle ile przyjmie masa, aby była lekka i puszysta, jajka nie opadną dzięki powolnym ruchom. Pieczemy w tortownicy ok 30 cm w temperaturze 180 st ok 50 minut do suchego patyczka.
Masa makowa
- 200 gram maku
- 4 łyżki miodu
- 200 ml mleka
- 3 łyżki malinówki
Zagotowujemy mleko pod koniec dosypujemy przygotowany mak. Do przestudzonej masy dodajemy pozostałe składniki mieszając łyżką.
Poncz
- podwójne espresso
- tyle samo malinówki
Mieszamy składniki gdy przestygnie kawa.
Polewa
- 2 gorzkie czekolady
- jogurt naturalny
- mleko bądź woda
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka dolewamy mleka lub wody nie wielką ilość w celu nie przypalenia. Mieszamy. Ciepłe wylewamy na gotowy tort.
Zimny biszkopt kroimy i nasączamy każdy płat ponczem. Na pierwszym kładziemy maliny (ja dałem z malinówki robionej jesienią) Może być dżem. Kolejna warstwa nasączonego biszkopta masa makowa i powtarzamy aż do ostatniej. Na wierzch rozpuszczona czekolada wraz z oblanymi bokami czekoladą. Na wierzchu posypujemy malinami. Ja dodatkowo dałem owoce kandyzowane pokrojone w kostkę.
Smacznego!