MAKARON Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, CUKINIĄ, MARCHWIĄ, SEREM PLEŚNIOWYM

MAKARON Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, CUKINIĄ, MARCHWIĄ, SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki:

* makaron świeży

* szynka parmeńska

* cukinia

* marchew

* czosnek

* masło klarowane

* sól

* świeżo mielony pieprz

* ser pleśniowy

Przygotowanie:

Makaron ugotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Ja wybieram al dente. Makaron od cedzić, przelać zimna wodą.

Na patelni rozgrzać masło klarowane. Wsypać pokrojony czosnek. Smażyć na małym ogniu przez minutę do zarumienia. Następnie dodać marchew, cukinię. Dodać przyprawy. Dusić do miękkości warzyw według uznania. Dodać pokrojoną szynkę. Dołożyć i smażyć. Jeżeli używamy szynki krojonej z kawałka, należy dłużej smażyć, pokrojonej z opakowania z plastrów krócej, gdyż ma mniej tłuszczu zazwyczaj. Gdy tłuszcz się wytopi szynka powinna być chrupka. Pod koniec dodajemy pokrojony ser pleśniowy.

Na talerz kładziemy makaron spaghetti następnie usmażony z patelni sos.

Nie podałem ilości składników, gdyż według własnego uznania proponuję dodać. W restauracji zazwyczaj szynki parmeńskiej ze względu na cenę, jak i krewetek jest nie wiele. Jeśli jednak chcecie wiedzieć jakie ilości dodałem do mojej potawy, wymyślonej przeze mnie to poniżej zamieszczam. Ja lubię jej smak więc zdecydowanie daję więcej, na jedną osobę około 5 deko, 1 marchew, pół małej cukinii, pół opakowania sera pleśniowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła klarowanego.

Smacznego!!!

Udostępnij artykuł


Sklep Internetowy Rocket