Domowe steki wołowe
Klasyka kuchni amerykańskiej. Wyróżniamy cztery rodzaje. Najpopularniejszy i najdroższy to T – bone, czyli plaster rosbefu i polędwicy, między którymi znajduję się kość w kształcie litery T. Kolejnym rodzajem jest porterhouse, czy stek z najgrubszą częścią polędwicy. Następnym jest rib czyli stek rozbratel bez kości. Czwartym jest New York. Jest to stek rostbef bez kości. Oryginalny przypomina stan Nowy York.
Jeżeli czytacie przepis bez marynaty od razu go wyłączcie bądź wyrzućcie do kosza. Najważniejsza jest, aby mięso jak najdłużej leżało w marynacie. Najszybsza i najpopularniejsza.
Marynata na steki:
4 łyżki oliwy
4 łyżki sosu sojowego
dużo świeżo zmielonego pieprzu
UWAGA!!! STEKI SOLIMY GRUBĄ SOLĄ PO SMAŻENIU, NIE WCZEŚNIEJ!!!
Wszystkie składniki razem zmieszać i zalać pokrojone mięso w plastry grubości około 2,5 cm.
1. Na rozgrzaną patelnię grillową bądź grill elektryczny kładziemy wołowinę w temperaturze pokojowej. Nigdy nie kładziemy prosto z lodówki. Minimum 2h po wyjęciu z chłodni. Smażymy je w zależności jakie chcemy uzyskać z każdej strony:
-
1 minuty na stek mocno krwisty
-
2 minuty na stek krwisty
-
3 minuty na stek średnio wysmażony
-
4 minuty na stek mocno wysmażony
2. Do rozgrzanego piekarnika ok 120 st wkładamy steki zdjęte z patelni bądź grilla na czas w zależności od chęci wysmażenia:
-
10 minut na stek mocno krwisty
-
12 minuty na stek krwisty
-
17 minuty na stek średnio wysmażony
-
20 minuty na stek mocno wysmażony
3. Gotowe steki kładziemy na talerz. Czekamy około 4 minut, aby mięso odpoczęło, możemy je przykryć folią aluminiową jeżeli boimy się, że wystygną. Najlepiej podawać, jak to przystało na amerykańskie danie czyli z frytkami bądź opiekanymi ziemniakami oraz warzywami z piekarnika, grilla, gotowane. Niektóre steki możemy polać sosem z sera gorgonzola lub musztardą.
Z sosem gorgonzola. Idealne połączenie z s makaronem, mięsem, rybami.
-
ser gorgonzola 200 gr
-
śmietana 30 pr 330 ml
-
sól
-
pieprz
Ser pokruszyć, zalać śmietaną, dodać przyprawy. Mieszając zagotować do rozpuszczenia sera. Po odstawieniu sos zacznie gęstnieć. Nie możemy go przygotować dużo wcześniej.